Het maken van een creme of milk (les 2)

Ga naar beneden

Het maken van een creme of milk (les 2)

Bericht  Henriette op di nov 17, 2009 8:23 pm

Een creme of milk bestaat àltijd uit 3 fases:

  • Vetfase

  • Waterfase

  • Toegevoegde werkstoffen


De vetfase (ook wel Vetcomponent of kortweg: VC):

Een Vetcomponent bestaat uit 3 dingen, namelijk de natuurlijke olie van je keuze, de stabilisator, en de Emulgator, die je au bain marie samen laat smelten.

[Je moet geregistreerd en ingelogd zijn om deze link te kunnen zien.]

Een vetfase maken voor verschillende produkten is een tijdrovende klus. Bovendien ben je vaak zulke kleine hoeveelheden per produkt nodig (bijvoorbeeld 2,5 gram), dat het afwegen daarvan wat lastig kan zijn. Het Vetcomponent kun je echter makkelijk in grotere hoeveelheden maken, en tot wel een jaar lang in een afgesloten pot in de koelkast bewaren. Op deze manier hoef je er telkens bij het maken van een nieuw produkt maar een bepaalde hoeveelheid van af te wegen.

Een grotere hoeveelheid Vetcomponent maken we in porties van 105 gram. We smelten dan alle grondstoffen die nodig zijn voor een bepaald VC, doen die in een goed aflsuitbare pot of bakje, voorzien die van de naam en de datum dat deze gemaakt is.
Dit is genoeg voor 10 potten crème van 40 gram, en is -mits gekoeld bewaard- minimaal 1 jaar houdbaar.

De waterfase:

Bij de waterfase kun je je fantasie de vrije loop laten. De waterfase kan bijvoorbeeld bestaan uit gewoon gedestilleerd water (GEEN water uit de kraan!), tot bloesemwater, thee, kruidenaftreksels, aloe vera sap etc…..

[Je moet geregistreerd en ingelogd zijn om deze link te kunnen zien.]

Het meest gebruikt is gedestilleerd water, ook wel demi-water of gedemineraliseerd water genoemd. Dit is te koop bij de meeste grotere supermarkten of de drogist. Kook altijd het demi-water op in een brandschone pan, ketel of waterkoker om er zeker van te zijn dat het water abosluut kiemvrij en steriel is.

Let op! Gedestilleerd of gedemineralisserd water is gèèn gewoon bron– of mineraalwater, en dit is niet geschikt voor het maken van verzorgingsprodukten.

Maak kruidenaftreksels, thee of bloesemwater ook àltijd met gedestilleerd water.

Toegevoegde werkstoffen(ook wel: werkzame toevoegingen):

Hiermee verrijk je je verzorgingsprodukt. Dit kan bijvoorbeeld zijn: etherische oliën, algen, vitaminen etc.

Dan is er nog de conservering. Dit is om je produkt langer houdbaar te maken. Het kan ook zonder, maar dan moet je rekening houden met een houdbaarheid van gemiddeld 2-3 weken, mits bewaard in je koelkast.

Het gebruik van conservering is strikt persoonlijk. Wanneer je liever geen conservering wilt gebruiken, kun je je produkt, afhankelijk van het soort en grondstoffen ervan, iets langer houdbaar maken door er VitamineE aan toe te voegen, omdat dit een anti-oxidant is.

Bij wèl conserveren maken wij gebruik van een natuurgetrouwe conservering die ook in levensmiddelen is toegestaan. Hiermee kun je je crème of milk een houdbaarheid laten bereiken van ca. 6 maanden.

Ook de eventuele parfumering van je produkt is persoonlijk. Uiteindelijk heb je een product die precies en letterlijk 'op jouw lijf' is geschreven:

[Je moet geregistreerd en ingelogd zijn om deze link te kunnen zien.]


©️Frobelen/Jet
avatar
Henriette
Admin

Aantal berichten : 183
Registratiedatum : 16-11-09

http://frobelen.actieforum.com

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum